Η περιέργεια μπορεί να κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση όσο μεγαλώνουμε
Η επιθυμία για μάθηση και η αναζήτηση νέων γνώσεων μπορεί να παραμένουν ενεργές στην τρίτη ηλικία.
Η διάθεση να μαθαίνεις, να αναζητάς απαντήσεις και να ασχολείσαι με καινούργια πράγματα φαίνεται πως μπορεί να παραμένει ζωντανή και σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα ψυχολόγων.
Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων επιστήμονες από το UCLA, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην περιέργεια και τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η περιέργεια που συνδέεται με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και τη διάθεση για απόκτηση νέας γνώσης μπορεί να διατηρείται ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.
Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη γήρανση με μείωση της γενικότερης διάθεσης για εξερεύνηση και μάθηση. Η νέα μελέτη, αντίθετα, δείχνει ότι η εικόνα μπορεί να είναι πιο σύνθετη και ότι κάποιοι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για νέες πληροφορίες.
Οι ερευνητές εξετάζουν μάλιστα αν αυτή η ενεργή περιέργεια μπορεί να λειτουργεί ως ένας από τους παράγοντες που βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρεί τις γνωστικές του ικανότητες. Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η περιέργεια προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, δείχνουν όμως μια ενδιαφέρουσα σχέση που αξίζει περαιτέρω μελέτη.
Δες τι ανακάλυψαν οι ερευνητές για την περιέργεια, τη μνήμη και τη γήρανση του εγκεφάλου.